Centrul de Zi Pentru Copii

Centrul de Zi pentru Copii de pe strada Sobarilor este frecventat zilnic de 35 de copii cu vârste cuprinse între 9 si 18 ani, după orele de școală. În cadrul centrului, copiilor le este oferită o masă caldă, iar apoi sunt ajutați să își facă temele, majoritatea având nevoie de meditații suplimentare. Aici au parte de tot sprijinul necesar pentru a-și îmbunătăți performanţele școlare, dar și înspre a înțelege și a-și aborda corect emoțiile, relațiile și dezvoltarea psihosocială. Datorită implicării psihopedagogului, copiii sunt motivați să aprecieze educaţia, să frecventeze şcoala şi să se integreze cu succes în mediul şcolar.

Acordăm atenție deosebită formării şi dezvoltării valorilor, aptitudinilor şi abilităţilor pro-sociale ale copiilor, rezolvării problemelor de natură emoţională, cognitivă sau comportamentală, precum şi dezvoltării diferitelor abilități și aptitudini profesionale. Credem cu tărie că fiecare copil are dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală și socială, dreptul la bunăstare și sănătate, dreptul la educație.

În acest sens, copiii sunt incluşi în programe de asistare psiholosocială individuală şi de grup desfăşurate de psiholog şi de către asistenţii sociali de la centru. În același timp, nu lipsesc nici programele de distracție și recreere, activități sportive, ieșiri în natură sau în oraș, tabere și excursii desfășurate în perioada vacanțelor școlare.

Copii care frecventează centrul provin din familii cu mulţi copii, familii monoparentale sau dezorganizate, familii în care parinţii se află în şomaj de lungă durată sau care nu au avut un loc de muncă niciodată. Unele familii se confruntă violenţă emoţională, fizică sau alcoolism, iar stilurile parentale de educare, îngrijire şi supraveghere a copiilor sunt deficitare în majoritatea cazurilor. În astfel de cazuri, specialiştii centrului lucrează şi cu părinţii pentru a-i ajuta să dezvolte modele pozitive pentru copiii lor, să dobândească abilităţi adecvate de educare şi supraveghere a acestora şi să se integreze mai bine în comunitate

De asememenea, pe langă masa caldă zilnică și sprijinul oferit pe partea educațională, ocazional oferim acestor copii rechizite, haine, alimente şi materiale pentru igiena personală. Programul de sprijin material vizează asigurarea nevoilor de bază în vederea creşterii calităţii vieţii copiilor.

Toate activităţile și proiectele Centrului de Zi urmăresc diminuarea riscului de excluziune socială și de abandon școlar, însă ne uităm cu speranță înspre impactul pozitiv pe care îl putem avea pentru viețile acestor copii prin grija, sprijinul, atenția și dragostea pe care le putem oferi. Considerăm că fiecare copil este prețios și merită o șansă la o viață mai bună, la o dezvoltare sănătoasă pe toate planurile.

Obiective/rezultate:

  • Formarea şi consolidarea valorilor, aptitudinilor şi abilităţilor pro-sociale ale copiilor.

 

  • Integrarea socială a copiilor prin activităţi constructive de petrecere a timpului liber, desfăşurate în comunitate şi bazate pe resurse provenite din comunitate.
  • Îmbunătăţirea performanţelor şcolare şi/sau reintegrarea acestor copii în sistemul formal de învăţământ.

  • Îmbunătăţirea competenţelor parentale de îngrijire, educare şi supraveghere a copiilor.

CONTACT
Tel: 0364 145 932
E-mail: office@pfr.ro

Adresă sediu administrativ:
Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 3,
Cluj-Napoca, jud. Cluj

 

copyright PFR 2022